Peeling in de dermatologie hebben 3 belangrijke indicaties: acne, hyperpigmentatie en huidveroudering. Op de pagina over acne vindt u heel wat informatie over deze huidaandoeningen. Op deze pagina gaan we wat dieper in op wat peelings kunnen betekenen in de behandeling van acne en hyperpigmentatie.

Peeling in de strijd tegen ouderdom! Er zijn heel wat verschillende middelen om de impact van de tijd op de huid te vertragen. Peeling is daar één van. Hoe dit werkt en wat men mag verwachten van een peeling, kan u op deze pagina lezen.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT IS EEN PEELING?

Er bestaan verschillende soorten peeling afhankelijk van de zuren die gebruikt worden. Het doel van een peeling is steeds de bovenste lagen van de huid te vernieuwen waardoor de beschadigde huid vervangen wordt door een nieuwe, gezonde, stralende en frisse huid. Het zijn de zuren die meer of minder opervlakkig de huid binnendringen en daar verschillende effecten zal bewerkstelligen:

  • De celvernieuwing stimuleren en dode huidcellen verwijderen.
  • stimulering cellen (fibroblasten) om stoffen te produceren die zorgen voor verstrakking en veerkracht van de huid.
  • In de praktijk van Dr Mestdagh worden, afhankelijk van de indicatie, 2 soorten peeling gebruikt:

    • Glycolzuurpeeling voor acne en huidveroudering
    • M.E.L.A. pH Formula voor hyperpigmentatie
    • Glycolzuurpeeling voor acne en huidveroudering

      Een glycolzuurpeeling is een oppervlakkige peeling,waarmee we op een veilige manier de bovenste laag met beschadigde cellen kunnen verwijderen. De gezonde huid halen we hierdoor terug tevoorschijn.

      In een glycolzuurpeeling zitten zogenaamde glycolzuren. Glycolzuren behoren tot de groep van de AHA (Alpha Hydroxi Acid) zuren. Tot dezelfde groep behoren ook de appelzuren, citroenzuren, salicylzuren of melkzuren.

      Glycolzuren worden gewonnen uit de suikerbiet, maar komen ook voor in fruit zoals ananas, meloen of onrijpe druiven. Deze glycolzuren zijn zeer klein waardoor ze diep in de huid kunnen binnendringen. Ook in sommige gezichtscrèmes zitten glycolzuren, maar hun concentratie is zo klein dat er amper een peelend effect kan optreden. Diep in de huid zullen deze zuren de dode huidcellen verweken waardoor deze los komen en nieuwe huid zichtbaar wordt. Anders gezegd: De zuren in de peelings verslappen de samenhang tussen de corneocyten (hoornlaagcellen) van de huid. Daardoor vindt een versnelde afschilfering van de hoornlaag (stratum corneum) plaats.

      Bovendien stimuleren de zuren de nieuwvorming van collageenvezels. Hierdoor wordt de tonus van het steunweefsel verhoogd. Ook verbetert de elasticiteit van de huid en is de huid beter in staat om zijn eigen vocht vast te houden.

      Omdat een peeling met glycolzuur een oppervlakkige peeling is, zijn er weinig nevenwerkingen en is de kans op irritatie klein. Bovendien wordt in de praktijk van Dr Mestdagh enkel gewerkt met gebufferde glycolzuren (40%-70% glycolzuur). Deze peelings worden daarom ook “lunchpeels” genoemd: zij vormen geen hinder voor het professioneel en social leven.

    • M.E.L.A. pH Formula voor hyperpigmentatie

      De M.E.L.A. pH formula is speciaal ontwikkeld voor de professionele peeling behandeling van hyperpigmentatie. Indicaties zijn:

      • Melasma/chloasma (zwangerschapsmasker)
      • UV geinduceerde pigmentvlekken
      • Oppervlakkige melanine stoornis
      • Sproeten
      • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
      • Solar lentigo (levervlekken, ouderdomsvlekken)

      M.E.L.A. peeling bestaat uit een krachtige combinatie van actieve zuren gemengd in een kleibasis. Deze kleibasis zorgt ervoor dat de zuren snel en gelijk verdeeld de huid kunnen binnendringen.

      De specifieke formulatie van deze peeling is naast het peelend effect tevens gericht op het verminderen van de lokale opstapeling van melanine in de huid. Het is namelijk deze melanine die aan de basis ligt van hyperpigmentatie. Opdat melanine in onze huid wordt aangemaakt is er steeds het enzyme tyrosinase nodig. Door de werking van dit enzyme te blokkeren, gaat M.E.L.A. de aanmaak van melanine tegen en stopt hierdoor de hyperpigmentatie. Bovendien versnelt M.E.L.A. de huidvernieuwing waardoor reeds gevormde pigmentvlekken snel verwijderd worden.

      Door de zeer zachte peeling van de huid in combinatie met de krachtige regulatie van pigmentvorming, zorgt M.E.L.A voor een efficïente behandeling met een duidelijk zichtbaar resultaat zonder de huid te irriteren.

    De verschillende toepassingen van een peeling

    Peeling en acne

    De huid bevat talrijke talgklieren die het nodige vet produceren om de huid soepel te houden. Acné ontstaat door verstopping van de talgklieren (comedonen) gekend onder de term ‘zwarte puntjes of mee-eters’ en ontsteking van de inhoud herkenbaar als rode puistjes. Wanneer de acne gekenmerkt wordt door de talrijke aanwezigheid van comedonen (mee-eters) dan kan de behandeling bestaan uit een peeling. Een anti-acné peeling van de huid verwijdert namelijk de oppervlakkige huidlagen en de zwarte puntjes waardoor de talg weer naar buiten kan en de ontstekingen genezen. Bovendien gaat dit ook de littekens door acné tegen, of zorgt de peeling voor een verbetering van de littekens indien deze reeds aanwezig zijn.

    Peeling en huidveroudering

    Glycolzuurpeeling heeft tot doel de huid dunner te maken, zodat via regeneratie van de onderliggende huid, de huid er beter uit gaat zien. De glycolzuren dringen diep de huid binnen en doet de samenhang van corneocyten (harde, beschermende huidcellen) verslappen en stimuleert de vorming van collageen. Hierdoor schilfert de huid sneller af en verhoogt de spanning van het steunweefsel. Dankzij deze regenererende en herstellende actie is een glycolzuurpeeling geschikt om huidveroudering tegen te gaan. De huidstructuur en de tonus zal verbeteren waardoor de huid er jonger, stralender en frisser uitziet. Deze behandeling is uitermate geschikt voor de huid die door bv roken, zon of stress in slechte conditie is.

    Peeling en hyperpigmentatie

    Hyperpigmentatie is het gevolg van een ophoping van melanine in de huid waardoor er donkere, bruine vlekken ontstaan. Hyperpigmentatie kent verschillende oorzaken, en kan ontsierlijk zijn. Door de huid bloot te stellen aan een peeling waarbij de bovenste huidlaag op een zachte en efficïente manier vernieuwd wordt in combinatie met het blokkeren van de aanmaak van melanine, kunnen deze pigmentvlekken verminderen of zelfs volledig verdwijnen. De M.E.L.A. peeling is een zeer krachtige behandeling die specifiek gericht is op hyperpigmentatie en zowel huidvernieuwend als melanine regulerend werkt. Vraag ernaar bij uw dermatoloog!

    Acne

    In de behandeling van acne is het zowel belangrijk om opstoten te controleren en te vermijden, als eventuele littekens aanpakken. Hoewel peeling een goed instrument is om acne gekenmerkt door veel mee-eters aan te pakken, heeft de wetenschap niet stilgestaan in haar zoektocht naar andere middelen. Op onze acne pagina lees je er alles over!.
    Acne: lees hier meer

    huidveroudering

    Hoe gezond we ook leven, de tijd haalt ons altijd in en dat wordt hoe dan ook zichtbaar in ons uiterlijk. Al een geluk dat de wetenschap ons al heel wat oplossingen heeft aangeboden in onze strijd om te tijd zoveel mogelijk achter ons te laten. Naast peelings, bestaan er ook heel wat lasertechnieken, filler- of botoxbehandelingen! Welke behandeling voor u het best van toepassing is, bespreekt u het best met uw dermatoloog! Wilt u alvast verder lezen over huidveroudering en de verschillende behandelingen dan kan u ook op onze site terecht.
    Huidveroudering: lees hier meer

    pigmentvlekken

    Pigmentvlekken ontstaan niet alleen ten gevolg van ouderdom. Er zijn heel wat oorzaken toe te schrijven aan hyperpigmentatie waardoor ook jonge mensen pigmentvlekken kunnen zien verschijnen. Het gekende zwangerschapsmasker is hier een voorbeeld van. Maar ook wondjes, acne of eczeem kunnen aan de basis liggen van hyperpigmentatie. Om deze soms ontsierende vlekken weg te krijgen of te verminderen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. M.E.L.A peeling is daar slechts één van. Wil u meer weten over pigmentvlekken lees dan gerust verder of contacteer uw dermatoloog.
    Pigmentvlekken: lees hier meer

    Is een peeling iets voor u?

    PEELING BEHANDELINGEN:

    laser behandeling dermatoloog

    Een peeling voor een stralende huid!

    Een peeling is perfect geschikt om acne te behandelen of ouderdomstekenen zoals een vale huid aan te pakken. Met een glycolzuurpeeling haalt de huidtherapeut het buitenste laagje van de huid af. Hierdoor gaat de huid er jonger en frisser uitzien. Ook verbetert de teint van de huid. Verder wordt de huid iets steviger door de vorming van nieuw bindweefsel.

    Contacteer ons gerust om te kijken of u in aanmerking komt voor een medische peeling!

    Peeling in alle zachtheid

    Uw dermatoloog Dr Mestdagh gebruikt uitluitend met gedeeltelijk gebufferde glycolzuren (aan 40% en 70% glycolzuur). Hierdoor is de kans op irritatie minimaal. Deze peelings worden daarom ook lunchpeelings genoemd. Zij vormen geen hinder voor het professioneel en sociaal leven.

    PEELING BEHANDELING:

    Het gebruik van glycolzuurpeelings in onze dermatologische praktijk heeft twee belangrijke indicaties:

    1. Behandeling van acne: voornamelijk acne gekenmerkt door de aanwezigheid van taltijke comedonen (mee-eters)
    2. Behandeling van huidveroudering: dmv glycolzuurpeelings zal de huid meer “éclat” krijgen, de rimpeltjes vervagen en de huid krijgt een gladder, fijner en jonger aspect.
    3. Vooraleer deze peelings kunnen verricht worden, dient de huid daartoe voorbereid te worden. De dermatoloog zal, in functie van de indicatie en het aspect van de huid, een voorbereidende behandeling met glycolzuurhoudende producten voorschrijven. Het is zeer belangrijk dat deze voorbereidende behandeling langzaam en progressief wordt opgebouwd, om irritatie (roodheid en schilfering) in de beginfase van de behandeling te vermijden.

      De peelings worden een drietal weken na de aanvang van de thuisbehandeling met de glycolzuurhoudende producten gestart . Het aantal peelings is afhankelijk van de indicatie en de conditie van de huid, maar doorgaans gaat het om een vier-tot zestal peelings die wekelijks worden verricht. Het is van belang dat de thuisbehandeling stop gezet wordt 2 dagen voor en 2 dagen na de peeling. Tijdens die periode mag een hydraterende crème gebruikt worden.

      Meestal kan vanaf de derde peeling overgegaan worden tot een professionele mechanische verwijdering van de onzuiverheden van de huid (vnl comedonen). Deze verwijdering wordt aansluitend op de peeling verricht. Na elke peeling mag make-up aangebracht worden. Zonnebank is te vermijden.

    Dermatoloog Dr Mestdagh: peeling in alle zachtheid!

    psoriasis behandeling: dermatoloog dr mestdagh

    Dr Mestdagh gaat steeds op zoek naar nieuwe behandelingsmethoden om aan u de beste, maar ook de meest zachte en comfortabele oplossing te bieden. Zeker bij peelings is dit een belangrijk aspect. U kan gerust op Dr Mestdagh vetrouwen als het gaat om de perfect combinatie tussen nieuwe en krachtige peelings die toch in alle zachtheid werken zodat u gewoon uw dagdagelijkse activiteiten kan doen. Dr Mestdagh denkt aan u!

    Dr. Mestdagh
    H. Hartlaan 11
    9160 Lokeren
    09 348 80 94