Laser staat voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation en is sinds 1959 niet meer weg te denken uit ons dagdagelijks leven. Ook in de dermatologie heeft de laser een belangrijke plaats ingenomen in de behandeling van huidaandoeningen. Bloedvatafwijkingen (bv couperose), steunweefselafwijkingen (bv littekens) en huidziekten kunnen efficiënt en niet-invasief behandeld worden. Hoe de laserbehandeling werkt en welke huidaandoeningen in aanmerking komen voor een laser behandeling zetten we voor u op deze pagina uiteen.

Lasers kunnen naast medische toepassingen ook gehanteerd worden om huidveroudering tegen te gaan. Door veranderende leefomstandigheden worden we hoe langer hoe ouder. Ook ons lichaam veroudert mee. Een laser behandeling kan uw lichaam verjongen en hierdoor uw psychisch welzijn een boost geven. Of het nu gaat om huidverstrakking, rimpels, een stralende huid, of ontharing, de lasertechniek helpt u om er weer stralend uit te zien. Lees hieronder meer!

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT DOET EEN LASER IN DE DERMATOLOGIE?

Laser is een acronym en staat voor de volledige benaming: Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Eenvoudig gezegd is een laser een bron van zeer intens licht die zeer accuraat gericht kunnen worden op zeer kleine plekken met een zeer hoge energie. Het doel van een laer bestaat erin om bepaalde delen van de huid te ‘beschadigen’ terwijl andere delen intact blijven. Afhankelijk van het soort laser, is een dermatoloog bijvoorbeeld in staat om pigmentcellen of bloedvaten te raken, zonder andere structuren te beschadigen. Dit wil ook zeggen dat niet alle huidproblemen door één en dezelfde laser kan worden behandeld. Uw dermatoloog heft verschillende lasers ter beschikking en weet deskundig de juiste laser te kiezen voor een optimal resultaat.

Welk huidstructuren kunnen behandeld worden met de laser techniek?

 1. Bloedvaten: om bloedvatafwijkingen zoals couperose te behandelen.
 2. Pigment: om pigmentproblemen zoals pigmentvlekken te behandelen
 3. Collageen (steunweefsel) afwijkingen: hierbij wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd waardoor lichte oneffenheden zoals littekens of rimpels worden gecorrigeerd.
 4. Water: Omdat de opperhuid voor 70% uit water bestaat worden afwijkingen van de opperhuid behandeld met lasers die gericht zijn op water in de huid (verdampende lasers).

In de praktijk van dermatoloog Dr Mestdagh worden er naast lasertechnieken ook andere technieken gebruikt zoals intens gepulseerd licht of radiofrequentie. Wat het verschil is kan je hier lezen:

 • Laserlicht
 • Een lasertoestel zendt heeft maar één golflengte, of anders gezegd, slechts 1 kleur. En die golflengte wordt perfect afgestemd op het doel dat men wil bereiken. Zoals hierboven reeds beschreven zal die ene golglengte in staat zijn 1 celtype te bereiken en andere met rust laten.Dat laserbehandelingen erg doelgericht zijn, betekent dat er weinig nevenwerkingen zijn. Omdat de omliggende cellen geen schade ondervinden, genees je ook sneller. Na de meeste behandelingen kan je vrijwel onmiddellijk weer aan de slag. Bovendien zijn Laserbehandelingen nagenoeg pijnloos.

 • Intens gepulseerd licht (IPL)
 • Omdat laserlicht een zeer smalle bundle van zeer intens licht is, kan een laser slechts kleine plekjes tegelijkertijd behandelen (maximum 2 cm diameter).Een alternatief om grotere oppervlakken in één keer te kunnen behandelen is intens gepulseerd licht: een snelle opeenvolging van uiterst sterke lichtstralen met verschillende golflengtes. Hierdoor kunnen grotere oppervlakten tot 10 cm² tegelijkertijd behandeld worden. Hun effect op de te behandelen cellen is vergelijkbaar met de werking van een lasertoestel.

 • Infrarode lichtenergie
 • In plaats van gebruik te maken van licht zoals bij laser en IPL, kan uw dermatoloog ook gebruik maken van infrarode lichtenergie. Deze infrarode lichtenergie kan zeer efficiënt diepere huidlagen opwarmen waardoor de productie van collagen wordt gestimuleerd. Collageen maakt uw huid veerkrachtig. Deze techniek kan dan ook gebruikt worden in het verjongen en verstrakken van de huid. In vergelijking met een behandeling met vergelijkbare andere energiebronnen (radiofrequentie), zorgt de infrarode lichttechniek voor een betere en meer uniforme energieverdeling en dus voor betere resultaten.

Laser toepassingen:

Laser en medische huidaandoeningen

 1. Littekenverwijdering (bv acne, letsels, operatie)
 2. Pigmentvlekkenbehandeling (bv zwangerschapsmasker)
 3. Behandeling van verwijde bloedvaten (bv couperose, rosacea)
 4. Spataderbehandeling
 5. Wondheling

Laser en cosmetische veranderingen

 1. Permanente ontharing
 2. Huidverstrakking
 3. Grote Poriën, rimpels en huidtextuur
 4. Roodheid
 5. Bruine vlekken

Wilt u meer weten over de verschillende laser behandelingen?

LASERBEHANDELING:

laser behandeling dermatoloog

Comfortabel, snel en pijnloos genezen en verjongen met laser!

De laser kent heel wat toepassingen waar je in dit deel van de pagina meer over kan lezen. Van medische tot cosmetische behandelingen. Maar wat de laser bovenal zo anders maakt dan andere methoden zijn de zeer goede resultaten, het comfort, de zeer geringe pijn en het snelle herstel. Kiezen voor laser is dus kiezen voor jezelf!

LASERBEHANDELINGEN MEDISCH:

Littekenbehandeling

Bij een Laser genesis behandeling wordt je huid niet-invasief behandeld om de ongelijke huidtextuur die Eigen is aan littekenvormig te verminderen. U mag subtiele doch consistente resultaten verwachten na elke behandeling, zonder ongewenste neveneffecten of ongemakken.

Laser genesis is een comfortabele en zelfs relaxerende behandeling die uitgevoerd kan worden zonder het gebruik van verdovende gels of medicatie.

Verwijde bloedvaten

Met laserlicht en flitslicht kunnen uitgezette adertjes op een veilige manier behandeld worden. Tijdens de behandeling wordt sterk laserlicht of intens flitslicht op de te behandelen adertjes gericht. Door de hoge energie van de laserstraal stolt het bloed in de verwijde adertjes. Die adertjes worden daardoor vernietigd. De afgestorven bloedvaatjes worden daarna op natuurlijke wijze afgevoerd door het lichaam. Vaak volstaan 1 tot 2 behandelingen. Het precieze aantal hangt af van het aantal bloedvaatjes dat behandeld moet worden, hun grootte en kleur.

Tijdens de behandeling voel je een opeenvolging van eerder onaangename prikjes. Je huid wordt voortdurend gekoeld, zodat de behandeling voldoende comfortabel blijft. Als je erg gevoelig bent, kan je arts vooraf een verdovende gel aanbrengen. Meestal is dat echter helemaal niet nodig. Na de behandeling voel je geen pijn meer.

Soms ziet de huid er een paar uren tot een dag rood en lichtjes gezwollen uit. In sommige gevallen ontstaan kleine korstjes, die snel weer verdwijnen. Je arts zal voor de behandeling bespreken welk effect de behandeling op je huid kan hebben. Je kan onmiddellijk na de behandeling aan het werk. Wel wordt aangeraden om sportactiviteiten 1 tot 2 dagen uit te stellen. Daarnaast is het ook heel belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon.

Pigmentvlekkenbehandeling

Met intens flitslicht kunnen pigmentvlekken snel en zonder pijn worden behandeld. De nieuwste Pearl Laser behandeling levert uitstekende resultaten op.

Tijdens de behandeling worden korte, intense lichtflitsen op de vlekjes gericht. Die lichtflitsen zijn perfect afgestemd op de kleur van de vlekken. De niet-verkleurde huid rondom de vlek ondergaat geen invloed van de behandeling.

Bij elke flits voel je een lichte warmteprik. Om voor extra comfort te zorgen, kan je arts vooraf een verkoelende gel aanbrengen.De duur van de behandeling hangt uiteraard af van de grootte van het gebied dat je wilt laten behandelen. De meeste behandelingen duren 15 tot 45 minuten. Vaak volstaan 1 tot 3 behandelingen, maar bij ernstige zonbeschadiging kan het nodig zijn meer behandelingen te plannen.

Onmiddellijk na de behandeling krijgen de bruine pigmentvlekken een donkerdere kleur en kan de huid rondom er wat rood en gezwollen uitzien. Bij sommige mensen verdwijnt dat na enkele uren, bij anderen duurt het enkele dagen. De roodheid mag je camoufleren met make-up.

Pearl behandeling: nieuw!

Pearl is een nieuwe laserprocedure van Cutera voor de vernieuwing van het huidoppervlak met snel zichtbaar resultaat. Pearl behandelt fijne lijntjes op aangezicht en nek, ongelijkmatige textuur en pigmentvlekken ten gevolge van zonneschade.

Tijdens een Pearl behandeling wordt de bovenste laag van de huid door een reeks laserpulsen weggehaald (verdampt). Een deel van de opperhuid, die ook het meest verkleuring bevat wordt op die manier weggennomen. Tegelijkertijd zorgt het warmte-effect van de laser voor een beschermende laag die dient als een natuurlijke pleister. De meeste patiënten ervaren tijdens de behandeling slechts lichte prikjes tijdens de impact van de laserpulsen. Na 3 à 4 dagen zal de natuurlijke beschermlaag loskomen en vervellen en komt de gezonde, glanzende vernieuwde huid tevoorschijn.

De Pearl behandeling wordt gehanteerd bij uw dermatoloog Dr Mestdagh. Informeer ernaar!

Spataderverwijdering

Traditioneel wordt voor kleine en middelgrote spataderen vaak sclerocompressie toegepast. De spataderen worden daarbij opgevuld met een speciale vloeistof of schuim en vervolgens dichtgedrukt. Je lichaam breekt de niet meer functionerende ader daarna vanzelf af. Het nadeel van deze behandeling is dat je achteraf gedurende enkele weken een drukverband moet dragen. Grotere spataderen worden vaak operatief verwijderd, onder volledige narcose of na verdoving door middel van een ruggenprik. Ook na deze behandeling moet je enkele weken een speciale elastische kous dragen.

Een andere vaak toegepaste therapie is de ambulante flebectomie, die vooral wordt toegepast voor middelgrote spataderen. Deze therapie kan onder lokale verdoving worden toegepast, maar is erg tijdrovend.
Sinds kort kan je spataderen ook laten behandelen met lasertechnologie. Dat levert je als patiënt heel wat voordelen op.

Transcutane lasertherapie

Voor de allerkleinste spataderen leidt de sclerocompressietherapie niet altijd tot een goed resultaat. Via transcutane lasertherapie, een innovatieve behandelingswijze, kunnen deze spataderen door de huid heen worden behandeld. Door middel van de energie van het laserlicht worden de adertjes verhit. Het laserlicht is zo gedoseerd dat alleen de adertjes beschadigd raken, en niet de huid of het omliggende weefsel. De behandeling voelt aan als een elastiekje dat tegen de huid tikt. Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld. Zo blijft de pijn beperkt.

Endoveneuze lasertherapie

Ook voor grote spataderen kan lasertherapie worden toegepast. Endoveneuze lasertherapie is een nieuwe, baanbrekende behandelingswijze waarbij de grote spataderen met behulp van laserlicht van binnenuit gedicht kunnen worden. Daarvoor brengt je arts een laserdraad in de te behandelen ader. Het laserlicht schroeit de ader dicht. Na de behandeling zorgt je lichaam ervoor dat de gedichte ader afgebroken wordt.

Het grote voordeel is dat er geen grote operatiewonden zijn. Je herstelperiode is dus veel korter en het risico van een infectie is miniem. Verder heb je ook niet de grote littekens die onvermijdelijk zijn bij een traditionele operatieve behandelingswijze. Omdat lokale verdoving volstaat, kan de behandeling poliklinisch worden toegepast. Het comfort is aanzienlijk groter. Bovendien leidt de behandeling tot uitstekende resultaten.

Wondheling

MLS-therapie is een nieuwe therapie voor het herstel van oppervlakkige letsels en voor wondheling. Met behulp van een diodelaser wordt een laserstraal gericht op het te behandelen huidoppervlak. Daarbij wordt continue straling gecombineerd met gepulseerde straling.De continue straling heeft een ontstekingsremmend effect. Bovendien stimuleren de stralen de stofwisseling in de cel. Daardoor zal het huidweefsel zich sneller herstellen en treedt er minder zwelling op. Als er al littekens werden gevormd, worden die soepeler. De gepulseerde straling heeft een pijnstillend effect. De combinatie van continue en gepulseerde straling zorgt dus voor een optimaal resultaat.

Door de snelle, efficiënte en pijnloze werking is MLS-therapie uiterst geschikt om wondheling te bevorderen, ook bij patiënten die net een operatie achter de rug hebben. De behandelingsduur is bovendien erg beperkt. Tijdens de behandeling voel je geen pijn. MLS-therapie is daardoor geschikt voor alle patiënten, ook voor kinderen.

LASERBEHANDELINGEN ESTHETISCH:

Huidverstrakking van gezicht, armen, buik en benen

Volgende behandeling zorgt voor uitstekende resultaten: de Titan-behandeling, op basis van infrarood licht. Bij een Titan-behandeling wordt volkomen veilig infrarood licht gebruikt om de dieper gelegen lagen van de lederhuid op te warmen. Infrarood licht zorgt voor een heel gelijkmatige energieverdeling. Door de opwarming trekken de collageenvezels, die de huid veerkracht en elasticiteit geven, samen. De huid wordt dus meteen strakker. Tegelijkertijd wordt ook de aanmaak van nieuw collageen gestimuleerd. Dat betekent dat het effect van de behandeling nog een hele tijd zal doorwerken. Je huid wordt strakker en lijntjes en rimpels worden minder zichtbaar.

Tijdens de behandeling voel je de warmte van het infrarood licht, onmiddellijk gevolgd door een korte prikkel. Intussen wordt je huid voortdurend gekoeld, zodat de behandeling voldoende comfortabel blijft. Soms volstaat een enkele behandeling. In de meeste gevallen zijn 2 tot 3 behandelingen aanbevolen, telkens met een tussenperiode van 4 tot 6 weken.

Huidverjonging: rimpels, grote porieën, huidtextuur, verkleuring, vlekken, roodheid,….

Hieronder vind je uitleg over comfortabele en efficiënte behandelingen die je huid er jonger doen uitzien

Fractionele Laserbehandelingen: Pearl en Pearl Fractional

Ook al verzorg je je huid goed en let je op met de zon, veroudering is een natuurlijk proces waar niemand kan aan ontsnappen. Zo raken de pigmentcellen die zich tussen de huidcellen bevinden en je huid kleur geven, mettertijd wat ongelijkmatiger verdeeld, waardoor ouderdomsvlekken kunnen ontstaan: dit zijn plekjes die een donkerdere kleur hebben dan de rest van je huid, vooral te zien op plaatsen die het meest aan de zon zijn blootgesteld, zoals handen en gezicht.

Het verouderingsproces kan ook aanleiding geven tot verwijde poriën of tot een rode verkleuring van de huid. Vervuiling, stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat de huid er steeds minder egaal en veerkrachtig uit gaat zien.

Vandaag is iedereen het erover eens: zonnen kan, maar alleen mét aangepaste bescherming. Wie zich blootstelt aan de zon zonder bescherming, neemt het risico zijn huid over te leveren aan een overdosis UV-stralen. En dat heeft nefaste gevolgen, ook voor het uitzicht van de huid. De elastine die van nature in de huid aanwezig is en ze soepel en veerkrachtig houdt, wordt sneller afgebroken. Hierdoor wordt de huid minder strak, krijgt men meer rimpels en meer donkere vlekjes.

Pearl

Pearl is een nieuwe laserprocedure van Cutera voor de vernieuwing van het huidoppervlak met snel zichtbaar resultaat. Pearl behandelt fijne lijntjes op aangezicht en nek, ongelijkmatige textuur en huidverkleuringen (pigmentvlekken) ten gevolge van zonneschade.

Tijdens een Pearl behandeling wordt de bovenste laag van de huid door een reeks laserpulsen weggehaald (verdampt). Een deel van de opperhuid, die ook het meest verkleuring bevat wordt op die manier weggennomen. Tegelijkertijd zorgt het warmte-effect van de laser voor een beschermende laag die dient als een natuurlijke pleister. De meeste patiënten ervaren tijdens de behandeling slechts lichte prikjes tijdens de impact van de laserpulsen. Na 3 à 4 dagen zal de natuurlijke beschermlaag loskomen en vervellen en komt de gezonde, glanzende vernieuwde huid tevoorschijn.

Pearl Fractional is een nieuwe geavanceerde lasertechniek ontwikkeld en geoptimaliseerd voor huidverjonging in slechts één behandeling. Pearl Fractional biedt de beste combinatie van resultaat en hersteltijd. Patiënten zullen duidelijke verbeteringen zien in kleur, textuur en rimpels tot een verjongde, frissere, gladdere en stralende huid.

Pearl Fractional laser maakt microscopisch kleine gaatjes in de huid. Het verschil met andere fractionele systemen is de unieke golflengte (kleur van het licht) die gebruikt wordt. De golflengte en andere unieke technische eigenschappen van de Pearl Fractional zorgen voor een zeer intense en toch veilige behandeling om de tekenen van huidveroudering terug te draaien. Deze combinatie geeft patiënten uiterst mooie resultaten in één enkele behandeling met een herstel van ongeveer een week. De Pearl Fractional wordt ook gebruikt in combinatie met de Pearl behandeling (Pearl Fusion) en met Laser Genesis.

Egaler en steviger met 3D: een gecombineerd programma

3D is een gecombineerde laser- en infraroodbehandeling, die uit drie delen bestaat:

1. LimeLight Facial en Photo Genesis

Deze technieken zijn perfect geschikt om vlekjes en roodheid te herstellen. Er wordt een reeks intense lichtflitsen op de huid gericht, om de vlekjes selectief op te warmen. Je kan daarbij een lichte warmteprik voelen. Afhankelijk van de behandeling, kan je arts daarbij een verkoelende gel aanbrengen. De duur van de behandeling hangt af van de grootte van het behandelde gebied. De meeste behandelingen duren 15 tot 45 minuten.

Wil je graag meer te weten komen over de specifieke behandeling van pigmentvlekken? Neem dan een kijkje in het deel Pigmentvlekkenbehandeling.

2. Laser Genesis

Met Laser Genesis worden fijne lijntjes en rimpels, verwijde poriën en dieperliggende roodheid aangepakt. Bij deze behandeling worden heel korte laserflitsen op de huid gericht, die aanvoelen als een reeks zachte, verwarmende energiegolfjes. De behandeling stimuleert de huid om nieuw collageen aan te maken. Dat is de stof die je huid strak en stevig houdt. De behandeling is uiterst comfortabel. Een volledige gezichtsbehandeling duurt ongeveer 1 uur.

3. Titan

Bij een Titan-behandeling wordt infrarood licht gebruikt om de diepere huidlagen op te warmen. Opnieuw wordt de aanmaak van collageen, de stof die je huid elastisch houdt, gestimuleerd. Tijdens de behandeling voel je afwisselende koude en warme golfjes. En die zorgen ervoor dat je huid verstevigt en verstrakt. De 3D-behandelingenreeks wordt perfect afgestemd op jouw noden. Meestal volstaan 2 tot 6 behandelingen.

Een volledig programma: Al na de eerste behandeling ziet je huid er jonger en stralender uit. Voor een optimaal is een programma van 7 opeenvolgende behandelingen aangeraden, met telkens 2 weken tussentijd

Pearl demonstratie

Laser genesis demonstratie

Laser Titan: Voor en na

Laser Limelight: Voor en na

Welke laserbehandeling het meest geschikt is voor u?

Er zijn heel wat verschillende laser behandelingen die elk hun eigen specifieke eigenschappen en indicaties hebben. Uw dermatoloog weet raad in de juiste keuze om de meest optimale resultaten te bekomen. Aarzel zeker niet om vrijblijvend contact op te nemen!

Dermatoloog Dr Mestdagh: uw laser specialist

psoriasis behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Door haar ruime ervaring, uitstekende kennis en haar verschillende lasertechnieken, kan Dr Mestdagh een uitermate aangepaste laser behandeling aanbieden. Plan nu uw consultatie om samen uit te zoeken welke laserbehandeling voor u geschikt is!

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94