Meestel zijn moedervlekjes goedaardig, maar soms zijn ze ook minder onschuldig dan u denkt. Elke verandering van een moedervlekje zou uw aandacht moeten trekken, want elke verandering zou op huidkanker kunnen wijzen. Bovendien is een vroegtijdige detectie van huidtumoren essentieel voor de genezing. Op deze pagina kan u lezen hoe u zelf uw huid kan onderzoeken op mogelijke veranderingen aan de hand van de ABCDE regel. Contacteer uw dermatoloog bij elke verandering, ook indien u twijfelt. Vroegtijdige detectie kan uw leven redden!

Het is beter te voorkomen dan te genezen. Een waarheid die zeker ook geldt voor huidkanker. Uw dermatoloog kan u naast diagnosestelling ook advies geven rond wat u het beste kan doen om uzelf te beschermen tegen huidtumoren. Onderaan kan u alvast aan de slag gaan met onze tips en advies. Kennis is macht, ook als het gaat om huidkanker. We zullen u meenemen in de wereld van de huidtumoren om u met kennis te wapenen en zo risicofactoren uit te sluiten.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT ZIJN HUIDTUMOREN?

moedervlek
Niet elke tumor is kwaadaardig. Dit is een moedervlek (goedaardige tumor). Bij twijfel is het steeds aangeraden om uw dermatoloog te raadplegen.
melanoom
In tegenstelling tot een goedaardige moedervlek is dit een kwaadaardig melanoom. Melanomen maken 10% uit van alle huidkankers.
plaveiselcelcarcinoom
80% van de huidkankers zijn niet-melanoom. Dit is voorbeeld van een (niet-melanoom) plaveiselcelcarcinoom.
basaalcel carcinoom
Ook dit is een voorbeeld van een niet-melanome vorm van huidkanker, nl een basaalcelcarcinoom. Er bestaan verschillende soorten basaalcelcarcinomen. Dit is een nodulair basaalcelcarcinoom.

Huidtumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Moedervlekken (naevi) , gesteelde moedervlekken (fibromen), vetbulten (lipomen), zijn voorbeelden van goedaardige tumoren. Hoewel deze goedaardig zijn en dus niet levensbedreigend, kunnen ze functioneel of cosmetisch storend zijn. Uw dermatoloog zal u helpen om deze goedaardige tumoren te behandelen. Bovendien is het steeds wijs om advies aan uw dermatoloog te vragen omtrent het soort tumor waarover het gaat. Goedaardig of kwaadaardig? Laat het door uw dermatoloog onderzoeken!w/p>

Niet alle tumoren zijn goedaardig. Wanneer tumoren kwaadaardig zijn, spreken we van huidkanker. Huidkanker is, onder blanke mensen, de meest voorkomende kanker is. Deze vorm van kanker ontstaat doordat huidcellen ongeremd gaan groeien waardoor een kwaadaardige tumor ontstaat. De grote boosdoener voor huidkanker zijn de UV-stralen afkomstig van de zon of van apparatuur die kunstmatig UV stralen opwekken (bv zonnebank). Een huid dat te lang en te vaak blootgesteld wordt aan deze UV stralen kan beschadiging oplopen op celniveau waardoor de kans op het ontwikkelen van huidkanker verhoogt. Bovendien weten we dat mensen met een licht huidtype een hogere risicogroep vormt. Voorbeelden van kwaadaardige huidtumoren zijn: Melanomen, basaliomen (Basaalcelcarcinomen), en plaveiselcelcarcinomen.

Hoewel we gemakkelijkheidshalve spreken over huidkanker in het enkelvoud, bestaan er dus wel degelijk verschillende soort huidkankers. Op het eerste niveau maken we een verschil tussen 2 soorten huidkankers: melanoom en niet-melanoom. De niet-melanoom huidkankers ontwikkelen zich vanuit de cellen van de opperhuid en vormen ongeveer 80% van alle huidkankers. Een melanoom huidkanker groeit vanuit een moedervlek (maw vanuit de pigmentcellen) en maakt slechts 10% uit van alle huidkankers. De overige 10% is een verzameling van andere huidkankers die zeer zeldzaam zijn. Naast de genoemde vormen van huidkanker zijn er huidafwijkingen die geen kanker zijn, maar dat wel kunnen worden: premaligne afwijkingen of voorstadia van kanker.

De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn niet erfelijk. Desalniettemin kunnen bepaalde risicofactoren die de kans op huidkanker verhogen wel worden doorgegeven via de genen. Denken we maar aan de belangrijkste risicofactor, nl het huidtype. Een lichter huidtype loopt meer risico op het ontwikkelen van huidkanker dan een donker huidtype. Een andere risicofactor is bijvoorbeeld een bonte verzameling van moedervlekken (dysplastische naevi) op de huid. Bij sommige zeer zeldzame huidkankers speelt erfelijkgheid wel een directe rol: voor het melanoom is dat het FAMMM-syndroom, voor het basaalcelcarcinoom is dat het Naevoïd basaalcelcarcinoom-syndroom (NBCCS).

In het beschermen tegen en het vroegtijdig opsporen van huidkanker zijn er 2 belangrijke regels die niet genoeg benadrukt kunnen worden:

  1. Bescherm u tegen de zon: het is altijd beter te voorkomen dan te genezen
  2. Raadpleeg steeds uw dermatoloog bij elke twijfel: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Verschillende types huidtumoren

Basaalcelcarcinomen

basaalcel carcinoomDeze vorm van kanker ontwikkelt zich vanuit de basaalcellen in de opperhuid. Het is een kanker die zelden uitzaait, traag groeit en goed te genezen is. In die zin kunnen we zeggen dat het basaalcelcarcinoom geen klassieke kwaadaardige tumor is. Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor in het gelaat of op die plaatsen waar de zon goed bij kan. Bovendien komen basaalcelcarcinomen voornamelijk op oudere leeftijd voor. Er is dan ook een duidelijke relatie tussen het ontstaan van deze huidkanker en blootstelling aan de zon. Het ziet er meestal uit als een traag groeiend glad, glazig knobbeltje (huidkleurig bultje). Soms zijn er verwijde bloedvaatjes in te zien. Soms ziet het er wat glazig-glanzend uit en zijn er kleine bloedvaatjes op te zien. Dit knobbeltje kan ook gaan zweren waarbij er korstvorming kan ontstaan. Niet alle basaalcelcarcinomen bestaan uit een knobbeltje. Sommigen zijn vlak, maar dan is er een huidverandering te zien zoals lichte huidverkleuring, roodheid of schilfering. Ook deze vorm van huidkanker zijn niet altijd makkelijk om te herkennen. Contacteer steeds uw dermatoloog bij twijfel!

Plaveiselcelcarcinoom

plaveiselcelcarcinoomHet plaveiselcelcarcinoom komt minder voor dan het basaaelcelcarcinoom, maar is wel meer kwaadaardig. De kans bestaat dat deze huidkanker uitzaait naar de lymfeklieren en andere organen (bij 4%). Ook hier zien we de carcinomen (huidtumoren) vooral op plaatsen die een grote blootstelling hebben aan de zon: gelaat, handrug, nek, onderarmen en onderbenen. Twee keer meer mannen dan vrouwen worden getroffen. Soms ontaardt een premaligne afwijking van de huid (zie verder) in een plaveiselcelcarcinoom. Dit soort carcinoom ziet er over het algemeen anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Er is sprake van een lichtrood of huidkleurige knobbeltje (bultje), dat langzaam groter wordt en ook pijn kan veroorzaken. Het kan er uitzien als een wondje dat stilletjes aan groter wordt. Het verschil met het basaalcelcarcinoom is voornamelijk te maken op basis van het ontbreken van de parelmoerglans en verwijde bloedvaatjes. Een biopsie kan nodig zijn om de diagnose correct te stellen. Een plaveiselcelcarcinoom is in het beginstadium niet makkelijk te herkennen. Contacteer daarom tijdig uw dermatoloog voor een check-up!

Maligne Melanoom

melanoomEen kwaadaardige (maligne) melanoom ontstaat vanuit de pigmentcellen die zich onderaan de opperhuid bevinden. Omdat pigmentcellen overal in de huid voorkomen, kan een melanoom ook overal op lichaam ontstaan. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar we zien wel een piek tussen 30 jaar en 60 jaar.
Maligne melanomen (10%) komen veel minder voor dan de niet-melanome huidtumoren (80%). Daarentegen zijn melanomen veel gevaarlijker dan de niet-melanome variant (denk maar een het basaalcelcarcinoom). Ze hebben de eigenschap om diep in de huid te kunnen doorgroeien en daardoor kan de huidkanker uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Als dit gebeurt, is de kanker moeilijker te behandelen. Zeker bij moedervlekken is bescherming en vroege detectie dus uitermate belangrijk. Het advies: contacteer uw dermatoloog bij elke twijfel! Zelf uw huid onderzoeken op basis van de ABCDE regel is alvast een goed begin om u zo goed als mogelijk te beschermen!

Premaligne letsel

melanoom Huidafwijkingen die nog geen kanker zijn, maar het wel kunnen worden noemen we premaligne aandoeningen. Deze premaligne afwijkingen komen vooral bij oudere mensen voor. Hoewel, door de veranderende levenstijl (meer blootstelling aan de zon) zien we nu ook meer en meer dat jongere mensen deze letsels ontwikkelen. Vanaf 40 jaar is de kans relatief groot dat er premaligne letsels gevonden worden. De kans neemt toe met de leeftijd. Een premaligne afwijking kan ontaarden in een plaveiselcelcarcinoom of (minder vaak) in een basaalcelcarcinoom, dus ook bij dit soort huidafwijkingen is het raadzaam de dermatoloog te raadplegen. De meest voorkomende premaligne aandoening is de actinische keratose. Dit is een verhoorningstoornis van de huid veroorzaakt door een te grote blootstelling aan de zon. Door de verhoorning, gaat de bovenste laag van de huid ter plaatse dikker worden. De huid vertoont kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. Ook hier zullen dit soort letsels ontstaan op plaatsen waar er zon veel op schijnt: handrug, gezicht, schedel, onderarmen, bovenarmen. In het begin is de huidafwijking beter te voelen (als ruw plekje) dan te zien. De aanraking kan soms licht pijnlijk zijn. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

ABCDE regel

Aan de hand van de ABCDE regel kan u makkelijker uw moedervlekken in het oog houden. Wanneer u één van volgende veranderingen ziet, dan kan u het best uw dermatoloog raadplegen.:

  • Asymmetry: de moedervlek is assymetrisch.
  • Border: de randen zijn onregelmatig.
  • Color: de moedervlek verandert van kleur.
  • Diameter: de moedervlek is groter dan 6mm.
  • Evolution: de moedervlek verandert qua vorm, kleur, afmeting, dikte of oppervlak of wanneer de moedervlek jeukt of bloedt.

ADCDE regel huidkanker

CONTACTEER UW DERMATOLOOG BIJ ELKE TWIJFEL!

Huidkanker en de zon

De zon stuurt Ultraviolette stralen (UVA en UVB) naar ons lichaam. Ultraviolette stralen zijn nuttig: ze bevordert de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Bovendien kunnen ultraviolette stralen ook een gunstig effect hebben op huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en sommige vormen van eczeem. Ze zijn dus niet alleen schadelijk. Maar! Te veel en een te lange blootstelling kan de huid schade toebrengen en in het meest ernstige geval tot huidkanker leiden. Matig met de zon omgaan is dus de boodschap

UV stralen van andere bronnen

Omdat we graag een kleurtje hebben, zitten te veel in de zon of gaan we naar de zonnebank wanneer de winter het niet toelaat te bruinen. Een bruin kleurtje hebben is leuk, maar niet ten koste van de eigen gezondheid. Let er dus op dat ook zonnebanken, zonnelampen, ultraviolet lampen werken op basis van UV waardoor uw huid schade kan oplopen. Te veel huidschade door UV kan als in een optelsom resulteren in huidkanker. Beter voorkomen dan genezen!

Elke twijfel omtrent een verdachte huidverandering vraagt een dermatologisch onderzoek!

HUIDTUMOREN: BEHANDELING?

Huidtumoren behandelen?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden afhankelijk van onder andere het soort tumor, de plaats, de grootte. Welke behandeling bij u van toepassing is, kan u het best bespreken met uw dermatoloog om samen te kijken naar de beste oplossing! De meest toegepaste behandelingen bij huidkanker
zijn:

  • operatie (chirurgie)
  • bevriezing
  • wegbranden
  • bestraling (radiotherapie)

De juiste houding om in alle rust van de zon te genieten!

  • Vermijd blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 16.00.
  • Breng zonnebescherming aan voor u in de zon komt.
  • Breng het zonneproduct regelmatig opnieuw aan om de bescherming te behouden, met name na het zwemmen, nadat u zich afgedroogt hebt of als u fel zweet.
  • Een zonneproduct is geen argument om langer in de zon te blijven dan goed is voor uw huidtype (zie hiernaast).
  • Te lang,te regelmatig of bij te intense blootstelling aan de zon, loopt u een vergroot risico op huidbeschadiging .
  • Zorg ervoor dat baby’s en jonge kinderen niet rechtstreeks in de zon komen.
  • Onderzoek uw huid regelmatig op huidafwijkingen (zeker op verdachte moedervlekken).

Verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin.

Type 1

Lichte huid, vaak sproeten, haar rossig of lichtblond haar, lichte kleur ogen.

Lichte huid, blond haar, lichte ogen.

Type 2

Verbrandt snel, wordt langzaam bruin.

Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin.

Type 3

Licht getinte huid, donker tot bruin haar, vrij donkere ogen.

Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed.

Type 4

Getinte huid, donker haar, donkere ogen. Mediterrane type.

Huidtumoren: De huid zelf onderzoeken?

De huid zelf onderzoeken is essentieel indien u zelf tumoren (en zeker melanomen) zelf tijdig wil opsporen. U kan aan de slag met behulp van een spiegel of door hulp te vragen aan een familielid tijdens het zelfonderzoek.

  1. Bekijk de voor-en achterkant van uw lichaam en ook de zijkanten met de armen omhoog, in de spiegel.
  2. Bekijk de onderarmen, de boven-en onderkant van de armen en de handpalmen.
  3. Bekijk de achterkant van de benen, de ruimten tussen de tenen, de voetzolen, de geslachtsdelen.
  4. Bekijk de achterkant van de nek en de hoofdhuid, lok per lok met de spiegel in de hand.
  5. Bekijk de onderrug en de billen.
Contacteer steeds uw dermatoloog bij twijfel!

Huidtumoren: huidtype en risico

Dat te veel blootstelling aan de zon slecht is voor de huid is algemeen geweten. Maar, niet elk huidtype is even gevoelig voor UV stralen. Het is daarom niet onbelangrijk om te weten tot welk huidtype je zelf behoort. Zo kan je ook bepalen hoeveel tijd aan één stuk je je huid kan blootstellen aan de zon:

  1. Huidtype 1:

    • Blanke huid, vaak met sproeten.
    • Blond of rood haar.
    • Blauwe of groene ogen.
    • De huid is uiterst gevoelig aan de zon, bruint niet en verbrandt wel
    • Persoonlijke blootstellingstijd 3 tot 10 minuten.
  2. Huidtype 2:
    • Blanke huid, een beetje bruiner dan type 1.
    • Blond tot donkerblond haar.
    • Blauwe of groene ogen.
    • De huid is gevoelig aan de zon, bruint langzaam en kan nog verbranden.
    • Persoonlijke blootstellingstijd 10 tot 20 minuten.
  3. Huidtype 3:
    • Matte huid.
    • Donkerblond tot bruin haar.
    • Verschillende oogkleuren.
    • De huid is licht gevoelig aan de zon, bruint makkelijk en snel, de gebruinde huid blijft lang aanwezig.
    • Persoonlijke blootstellingstijd 20 tot 30 minuten.
  4. Huidtype 4:
    • Lichtbruine huid.
    • Donkerbruin of zwart haar.
    • Donkere ogen.
    • De huid is taai, bruint snel en diep. De bruine kleur blijft lang aanwezig.
    • Persoonlijk blootstellingstijd 40 minuten.

Huidtumoren voorkomen door een correcte zonnebescherming

De zon voelen op de huid is een zaligheid en dit hoef je ook niet te bannen uit je leven. Zonnen kan, maar dan wel mits rekening te houden met de regels die samenhangen me je huidtype en met de juist applicatie van een zonneproduct.

  • Welke zonnebescherming?:

    Uiteraard is het meest verstandige om te kiezen voor een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor, zodat u nooit het risico loopt om te verbranden. Wens je toch een zo laag mogelijke beschermingsfactor te kiezen dan houd je het best rekening met volgende informatie. De SPF of beschermingsfactor geeft aan welke mate van bescherming de zonnecrème geeft. Afhankelijk van de huidtype en de intensiteit van de zon kiest men het best voor een bepaalde beschermingsfactor:

    1. Huidtype 1: 30SPF (matige zon) – 50SPF (felle zon)
    2. Huidtype 2: 20SPF (matige zon) – 50SPF (felle zon)
    3. Huidtype 3: 10SPF (matige zon) – 30 SPF tot 50SPF (felle zon)
    4. Huidtype 4: 10SPF (matige zon) – 20SPF (felle zon)
  • Een kind tot 16 jaar heeft altijd de hoogste bescherming nodig!!

  • Hoe smeren?:

    Om het beschermingsniveau te halen die op de verpakking vermeld staat, dient u volgende regels te volgen:

    1. Steeds een dikke laag zonneproduct opsmeren.
    2. Regelmatig opnieuw insmeren.
    3. De huid insmeren voor u in de zon komt.
    4. Na water, afdrogen of veel zweten opnieuw een dikke laag aanbrengen.

Dermatoloog Dr Mestdagh: voor een snelle detectie

psoriasis behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Een snelle detectie, correcte diagnose en snelle behandeling of doorverwijzing zijn belangrijke aspecten in de juiste dermatologische aanpak van tumoren. Twijfelt u of een huidverandering misschien wel een tumor kan zijn? Of is een bepaalde tumor hinderlijk voor uw dagelijks leven? Contacteer dan nu Dr Mestdagh en laat u door haar helpen en adviseren!.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94