Eczeem: opstoten controleren

Eczeem is een huidaandoening die jammer genoeg niet te genezen is. Dit wil niet zeggen dat u er niets tegen kan doen. In onze praktijk richten we ons op 2 belangrijke doelen. Met als eerste doel: het controleren van opstoten. De opstoten worden gekenmerkt door droge of vochtige rode plekken en door hevige jeuk. Eczeem opstoten zijn ongevaarlijk, maar kunnen het dagdagelijkse leven behoorlijk belemmeren. Eczeem opstoten zo snel als mogelijk onder controle krijgen is dus zeker geen luxe problem voor wie aan eczeem lijdt. Op deze pagina kan u heel wat informatie terugvinden over eczeem en de mogelijke behandelingen.
Eens de opstoten onder controle zijn, is het zaak om een goede en correcte onderhoudsbehandeling te volgen om volgende opstoten te kunnen vermijden. Deze fase in de behandeling is minstens even belangrijk dan de vorige fase, en vraagt om een goede medische opvolging. Zo vermijdt u dat u van opstoot tot opstoot moet leven, en kan u uw levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Ook al vraagt zo’n onderhoudstherapie wel wat inspanning van u, als u zich medisch laat bijstaan maakt u het uzelf een pak makkelijker. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen en te informeren naar onze eczeem behandeling!

Eczeem behandeling: neem contact op

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT IS ECZEEM?

Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten huidaandoeningen, die een aantal symptomen gemeenschappelijk hebben. Er bestaan dan ook heel wat verschillende types eczeem, die ingedeeld worden naargelang hun oorzaak (bv atopisch eczeem) of naargelang de typische verschijnselen (bv dyshidrotisch eczeem). Bij eczeem kunnen volgende symptomen (al dan niet samen of na elkaar) aanwezig zijn: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding, korstjes en krabeffecten. Vaak voorkomend is de jeuk, die ook een zeer belastende factor kan zijn bij mensen met eczeem.

Eczeem komt in alle leeftijdsklassen voor, maar we zien eczeem toch vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. De twee meest voorkomende type eczeem zijn atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) en contact eczeem (contact allergie). Beide typen hebben een andere oorzaak. De behandeling zal dan ook verschillend zijn.

Eczeem: de verschillende types op een rijtje

  • Atopisch eczeem (of consitutioneel eczeem)

    Atopisch eczeem of ook wel constitutioneel eczeem is een aangeboren vorm. De oorzaak is dus genetisch bepaalt en komt als het ware van binnenuit. Atopisch eczeem is een niet-besmettelijke, maar wel een chronische huidaandoening, die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de huid. Hierdoor gaat de huid volgende symptomen vertonen: roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes en jeuk. Deze laatste kan vaak heel hevig zijn. De huid van mensen met atopisch eczeem is slecht in staat vocht vast te houden, waardoor de huid zeer droog en kwetsbaar is. Omdat bij mensen met eczeem de buitenste huidlaag (epidermis) veel dunner is dan bij mensen met een gezonde huid, kunnen bacteriën, allergenen, schimmels, virussen, chemicaliën en andere gevaren makkelijk door de huid naar binnen.

    De ziekte begint in de vroege kinderjaren, maar kan voorkomen op elke leeftijd. Ze verdwijnt in ongeveer de helft van de gevallen tegen de puberteit of zelfs vroeger. Maar het kan zich ook voortzetten na de puberteit of pas nadien beginnen. Atopisch eczeem komt frequent voor: vandaag lijdt 15 tot 20% van de Belgische kinderen aan atopische dermatitis, en dat cijfer neemt nog voortdurend toe.

    Typerend voor atopisch eczeem zijn de opstoten. Dat betekent dat de ziekte altijd aanwezig is, ook als de huidletsels tijdelijk verdwijnen. De opstoten worden gekenmerkt door droge of vochtige rode plekken en door hevige jeuk.

    Atopische eczeem kan voorkomen op afgegrensde zones zoals gezicht of knieën, maar kan in sommige gevallen ook een groot deel van het lichaam treffen.

  • Contact eczeem (of contact allergie)

    Contact eczeem is eczeem die ontstaat omwille van huidcontact met bepaalde stoffen. In vele gevallen is de patient allergisch aan die bepaalde stof, maar in sommige situaties kan het gaan om een irriterende stof. In dit laatste geval hoeft men dus niet allergisch zijn aan de stof en kan dit iedereen overkomen.

    Bij een contact allergie is er sprake van overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Deze allergie kan ontstaan na herhaaldelijk of langdurig contact met deze stof. Er zijn heel wat stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen bij iemand die een zekere genetische kwetsbaarheid heeft voor zo’n allergische reactie. De meest gekende zijn: parfum, cosmetica, nikkel en zeep. Daarnaast zijn er nog heel wat andere stoffen die een huidallergie kunen veroorzaken. De preciese oorzaak van contacteczeem kan opgespoord worden met een huidtest waarbij mogelijk allergene stoffen met een plakker op de huid worden aangebracht. Een rode ontstoken plek wijst op een allergische reactie.

  • Seborroïsch eczeem

    Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem. Ze kenmerkt zich door jeuk, roodheid en schilfertjes voornamelijk in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Seborroïsch eczeem komt meestal op die plekken voor, maar soms zien we deze vorm van eczeem ook ontstaan achter de oren of langs de haargrens. Soms is er uitbreiding naar de plooien (navel, onder de borsten, buikplooi, liezen, bilspleet, en rond de anus), en het kan ook rond de wimpers zitten. Ondanks de ontsiering van het lichaam, is seborroïsch eczeem ontschuldig en niet besmettelijk.

    Naar schatting heeft 5% van de bevolking last van seborroïsch eczeem. Het ontstaat bij gezonde mensen meestal rond de puberteit, en is het meest actief op jong volwassen leeftijd. Meer mannen dan vrouwen krijgen in hun leven deze vorm van eczeem. Stress is een belangrijke uitlokkende factor bij seborroïsch eczeem. Daarom dat men soms spreekt van stress eczeem. Stress vermijden is dus een belangrijk deel van de oplossing.

    Ook bij pasgeboren baby’s kan seborroïsch eczeem zich vooordoen. Men spreekt dan meestal van ‘berg’. Deze vorm van seborroïsch eczeem ziet er anders uit dan de vorm bij volwassenen: de pasgeborenen hebben gelige korstjes op het hoofd. Ook ‘roos’ is een vorm van seborroïsch eczeem die ontstaat in het haar en dezelfde oorzaak kent.

    Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een gist (Malassezia furfur) die bij iedereen op de huid aanwezig is. Deze gist, dat een soort schimmel is, veroorzaakt bij sommige mensen irritatie waardoor de typische symptomen van seborroïsch eczeem ontstaan. Gistdodende producten vormen dan ook een belangrijk deel van de behandeling.

  • Nummulair eczeem

    Nummulair eczeem komt meestal voor op armen en benen. Soms zien we deze vorm ook op de rom ontstaan. De typische kenmerken zijn rode, ronde schilferende plekken die kunnen jeuken. De plekken zijn mooi afgelijnd en hebben de grootte van muntstukken (vandaar ook de naam). Meestal ontstaan ze symmetrisch op armen en benen. De precieze oorzaak is niet gekend, hoewel deze vorm van eczeem vaak gepaard gaat met een droge huid. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren een rol.

  • Dyshidrotisch eczeem

    Dyshidrotisch eczeem is een ontstekingsreactie die meestal op de handen en soms op de voeten voorkomt. We zien kleine blaasjes ontstaan gevuld met een helder vocht. Na verloop van tijd zien we de blaasje indrogen en bruiner kleuren waarna ze dan afschilferen.

    Dyshidrotisch eczeem is een chronische aandoening. De oorzaak is nog onduidelijk, hoewel er een paar boosdoeners kunnen worden aangeduidt: stress, aanleg voor constitutioneel eczeem, metalen in voiding of water, schimmelinfecties, contact met allergenen of irriterende stiffen. Desondanks deze mogelijke oorzakers, wordt bij de meeste patiënten nooit een afdoende oorzaak gevonden.

  • Asteatotisch of craquelé eczeem.

    Deze vorm van eczeem zien we voornamelijk opduiken bij oudere mensen. Het is een vorm van exzeem die zich kenmert door een zeer droge, rode jeukende huid die na verloop van tijd kloven kan gaan vormen. De huid ziet er dan inderdaad gekrakeleerd uit, wat meteen ook de naam verduidelijkt. De onderbenen zijn een typische plaats voor asteatotisch eczeem, maar ook de armen, handen en romp kunnen getroffen zijn.

Eczeem Baby

Wat is baby eczeem?

1 kind op 5 heeft last van atopische dermatitis. Wanneer dit optreedt bij baby’s spreekt met wel eens van baby eczeem of dauwworm. Deze kinderen worden geboren met een zeer gevoelige huid waardoor in combinatie met omgevingsfactoren een opstoot van eczeem kan worden uitgelokt.
Gelukkig vermindert atopische dermatitis in de meeste gevallen geleidelijk in de loop van de kinderjaren. Toch kan de ziekte later altijd weer oplaaien, vooral bij stress. Sommigen hebben er hun hele leven last van.

Wat zijn de symptomen van baby eczeem?

  • Jeuk
  • Rode huid
  • Natte letsels
  • Droge huid
  • Verdikking van de huid
  • Krabletsels
Bij baby’s begint de eczeem meestal 1 tot 4 maanden na de geboorte. Er ontstaat een rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen. Vooral de jeuk is erg vervelend. De baby tracht de jeuk te verminderen door wrijven, schuren en krabben. Daardoor wordt het eczeem erger. De kinderen zijn vaak onrustig en huilen veel, ook ‘s nachts.
Bij kinderen ouder dan 2 jaar zien we meestal dat de uitslag en de letsels zich bevinden in de elleboog-en knieholtes en vaak ook ter hoogte van handjes en voetjes.

Wat is baby eczeem NIET:

Hoewel de symptomen zouden kunnen doen denken aan eczeem zijn volgende huidaandoeningen niet te verwarren met atopisch eczeem bij baby’s:
  • Berg: Bij berg is er een verhoogde afscheiding van talg tussen de hoofdharen.
  • Luieruitslag: Luieruitslag wordt veroorzaakt door ontlasting, urine en de wrijving van de luier. Ontlasting en urine maken de huid week en geven stoffen af die de huid irriteren.
Een atopische huid heeft een aangepaste verzorging nodig. Zo ook de atopische baby huid. Aangezien de huidbarrière bij erfelijke belaste baby’s zeer broos is, is het heel belangrijk om de huid een extra beschermlaagje te geven of door de huidbarrière te beschermen. Dit kan door:

Baby eczeem: reiniging

  • Vermijd te warm badwater (max 30-32°C).
  • Vermijd te lange baden (max 5 min.)
  • Gebruik geen klassieke zeep of agressief badschuim.
  • Geef niet meer dan 1 bad per dag.
  • Gebruik badolie.
  • Dep na het wassen de huid voorzichtig droog met een zachte badhanddoek.
  • Knip de nagels kort om krabletsels te voorkomen.

Baby eczeem: hydratatie

  • Hydraterende crème dagelijks of zelfs meerdere keren per dag aanbrengen.
  • Vooraleer hydraterende crème aan te brengen, dient de huid droog en proper te zijn.
  • Breng de hydraterende crème zacht aan door zachte cirkelvormige bewegingen te maken. Wrijf niet te hard.
  • verwarm het product tussen de handen alvorens dit aan te brengen.
  • Breng het product aan met de vlakke hand.

Baby eczeem: kleding

  • Kleed de baby niet te warm. Zweten verergert het atopisch eczeem.
  • kleed de baby in laagjes. Zo kan je makkelijk iets uittrekken als het te warm is.
  • Gebruik geen synthetische kleding en wol. Katoenen kledij is het beste voor uw baby.
  • Gebruik de droogkast om de kledij zachter te maken.
  • Was de kleding regelmatig met een zacht waspoeder. Spoel het wasgoed goed en vermijd wasverzachter.
  • Doe losse kledij aan.

Baby eczeem: omgeving

  • Zorg dat de kamertemperatuur niet boven de 18°C is.
  • Stel de baby zo weinig mogelijk bloot aan allergenen en irriterende stoffen (dierenharen, pollen, stof, sigarettenrook).
  • vermijd pluchen knuffels.
  • Verlucht regelmatig alle kamers.
  • vermijd vasttapijt en matten in de kamer.
  • Bij zeer strenge winters verergert atopisch eczeem. Extra hydrateren is dan de boodschap. In de zomer kan door een te hoge temperatuur en des te meer in geval van allergie aan graspollen, de atopische dermatitis verergeren.
  • Stel uw kind niet bloot aan te felle zon. Houd de allerkleinsten uit de zon en stel kinderen alleen bloot aan UV-stralen tijdens de minst warme uren van de zon, d.w.z. voor 12.00 en na 16.00. Laat de baby liever een T-shirt, hoedje en zonnebril dragen en gebruik een zonnecrème met een zeer hoge beschermingsfactor.

Oorzaken van atopisch eczeem

Atopisch eczeem heeft zijn precieze oorzaak nog niet prijs gegeven. We weten dat er meerder factoren een rol spelen waarbij zeker erfelijkheid niet weg te denken valt. Naast deze erfelijkheidsfactor spelen ook (allergische en niet-allergische) omgevingsfactoren een rol.
Mensen met atopisch eczeem hebben een andere samenstelling van de bovenste huidlaag waardoor de bescherming tegen uitdroging en tegen het binnendringen van allerlei stoffen of bacteriën minder goed is. We spreken dan van een huidbarrièrefunctie die verstoord is, waardoor de huid minder goed in staat is vocht vast te houden, wat resulteert in een droge huid. Er is geen eczeem zonder deze droge huid en het is dan ook deze droge huid die wordt gezien als de veroorzaker van eczeem.

Atopisch eczeem en niet-allergische omgevingsfactoren:

De huid van mensen met atopisch eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd door niet-allergische factoren. Het spreekt dan ook voor zich dat een zachte, beschermende en hydraterende verzorging van de huid een zeer belangrijk onderdeel vormt van de behandeling en onderhoud van de atopische huid.Ontvettende middelen zoals zeep zijn uit den boze omdat zij de huid nog meer uitdrogen en het atopisch eczeem verergeren. Hetzelfde geldt voor langdurig douchen met heet water. In de winter droogt de huid meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid, vaak met als gevolg een verergering van het eczeem. In de winterperiode is de boodschap dus nog belangrijker: hydrateren en met zachtheid reinigen.

Niet aangepaste kledij zoals te ruwe kledij of wollen kleding kunnen de huid prikkelen en daardoor jeuk veroorzaken. Ook te warm gekleed zijn of synthetische kledij kan leiden tot zweten waardoor de jeuk kan toenemen. Kledij aanpassen kan er dus toe bijdragen dat de eczeem niet verergert.

De algemene conditie van iemand met atopisch eczeem speelt ook een belangrijke rol. Ziekte, vermoeidheid, maar ook stress en te heftige emoties kunnen het atopisch eczeem verergeren.

Atopisch eczeem en allergische omgevingsfactoren:

Wat de rol van allergische factoren is, is nog niet helemaal duidelijk. We kunnen opmerken dat heel wat atopische patiënten naast hun atopisch eczeem allergisch kunnen reageren op verschillende allergenen. Bovendien zien we in families van mensen met atopisch eczeem ook meer allergieën opduiken. Toch is atopische dermatitis geen allergie op zich. Beide aandoeningen kunnen, maar hoeven niet, samen voorkomen.
De stoffen waarop patiënten met atopisch eczeem allergisch kunnen reageren zijn mogelijks: inhalatiestoffen zoals huisstofmijt, stuifmeel van grassen en bomen, of huidschilfers van honden of katten. Maar daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat de patiënt met atopisch eczeem allergisch is aan voedingsmiddelen zoals koemelk, vis, pinda, kippeneiwit en noten. Door middel van bloedonderzoek of door middel van een huidtest (intracutane allergie test) kan worden vastgesteld of deze allergieën aanwezig zijn.

Ondanks dat mensen naast hun constitutioneel eczeem ook allergisch kunnen reageren, merken we op dat het eczeem meestal niet beter wordt door het wegnemen van de allergische factor. Het lijkt er dus eerder op dat patiënten met atopisch eczeem los van hun eczeem ook meer kans lopen om allergisch te reageren op inhalatiestoffen. Niettegenstaande het atopisch eczeem amper beter wordt door het wegnemen van de allergenen die bv astma kunnen uitlokken, is het uiteraard wel belangrijk om ook deze allergenen onder controle te krijgen om de allergische symptomen te kunnen controleren.

Voedingsallergieën kunnen wel van invloed zijn op atopisch eczeem. Dit speelt vrijwel alleen op zuigelingenleeftijd, zuigelingen kunnen een voedselallergie hebben, bijvoorbeeld een koemelkallergie, waardoor hun atopisch eczeem verergert. Op oudere leeftijd, vanaf een jaar of 3, neemt de invloed van voeding op het eczeem snel af.

Eczeem en allergie

Atopisch eczeem is geen allergie op zich. Bovendien dient deze vorm van eczeem niet verwart te worden met een contactallergie, waarbij de oorzaak van het eczeem wél ligt bij een allergische reactie op een allergeen waarmee de huid in contact komt. Hoewel atopisch eczeem geen allergie op zich is, merken we wel op dat kinderen met atopisch eczeem ook een verhoogde gevoeligheid kunnen hebben voor allergieën zoals een voedings- of een inhalatieallergie. Er is dus geen eenduidige relatie tussen allergie en eczeem.

Psoriasis

Hoewel psoriasis omwille van de schilferige huiduitslag soms doet denken aan eczeem, zijn beide huidaandoeningen niet met elkaar te verwarren. De oorzaak, diagnose en behandeling voor psoriasis versus eczeem zijn zeer verschillend. Contacteer dus zeker eerst uw dermatoloog vooraleer zelf een behandeling op te starten. Uw dermatoloog is deskundig om de juiste diagnose te stellen!
Psoriasis: lees hier meer

Elke vorm van eczeem vraagt een aangepaste doktersbehandeling!

ECZEEM BEHANDELING:

Eczeem behandeling: opstoten controleren

Eczeem is een zeer vervelende huidaandoening, maar is goed onder controle te krijgen .In een acute fase is het van essentieel belang de opstoot de baas te zijn. Dit gebeurt aan de hand van corticoïde of niet-corticoïde zalven. De keuze van de zalf en de hoeveelheid is steeds afhankelijk van de uitgebreidheid van het eczeem, de leeftijd en het soort eczeem. Doe daarom nooit iets op eigen houtje, maar raadpleeg steeds uw dermatoloog!

Eczeem behandeling: allergietesten

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een constitutionele vorm, waarbij eczeem veroorzaakt wordt door een aangeboren gevoelige droge huid, en/of er kan sprake zijn van een allergische reactie. Om de diagnose juist te kunnen stellen, kan het gebeuren dat allergietesten nodig zijn om de oorzaak te kunnen bepalen.

Eczeem behandeling: onderhoudstherapie

Een focus op een correcte onderhoudsbehandeling is minstens even belangrijk dan de behandelingen die worden opgestart tijdens een acute fase. Wil men opstoten zoveel als mogelijk uitsluiten en voorkomen, dan zijn de juiste hygiënische maatregelen essentieel!

  • Vermijd te warm badwater (max 30-32°C).
  • Vermijd te lange baden (max 5 min.)
  • Gebruik geen klassieke zeep of agressief badschuim.
  • Neem niet meer dan 1 bad per dag.
  • Gebruik badolie.
  • Dep na het wassen de huid voorzichtig droog met een zachte badhanddoek.
  • Krab niet om de jeuk te bestrijden, dit kan wondjes veroorzaken.
  • Hydraterende crème dagelijks of zelfs meerdere keren per dag aanbrengen.
  • Vooraleer hydraterende crème aan te brengen, dient de huid droog en proper te zijn.
  • Breng de hydraterende crème zacht aan door zachte cirkelvormige bewegingen te maken. Wrijf niet te hard.
  • verwarm het product tussen de handen alvorens dit aan te brengen.
  • Breng het product aan met de vlakke hand.
  • Gebruik geen te warme kledij. Zweten verergert het atopisch eczeem.
  • kleed je in laagjes. Zo kan je makkelijk iets uit doen als het te warm is.
  • Gebruik geen synthetische kleding en wol. Katoenen kledij is het best.
  • Gebruik de droogkast om de kledij zachter te maken.
  • Was de kleding regelmatig met een zacht waspoeder. Spoel het wasgoed goed en vermijd wasverzachter.
  • Doe losse kledij aan.
  • Vermijd zoveel mogelijk allergenen en irriterende stoffen (dierenharen, pollen, stof, sigarettenrook).
  • vermijd pluchen knuffels.
  • Verlucht regelmatig alle kamers.
  • vermijd vasttapijt en matten in de kamer.
  • Hydrateer extra tijdens strenge winters.
  • Ga niet in de felle zon zitten.Gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

 

Dermatoloog Dr Mestdagh: uw eczeem specialist

eczeem behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Omdat eczeem correct behandelen een kwestie is van opstoten onder controle krijgen en vermijden, hecht Dr Mestdagh veel belang aan een behandelingsproces waar ze haar focus richt op zowel een acute behandeling als een chronische behandeling. Vele van haar patiënten zijn jonge kinderen die graag bij haar worden behandeld omwille van haar zachte en kindvriendelijke aanpak.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94