Couperose kenmerkt zich door de abnormale roodverkleuring van de wangen en/of de neus, soms ook op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. De roodheid is het gevolg van het uitzetten van de talloze kleine bloedvaatjes in het gelaat. Het is een onschuldige huidaandoening, maar desalniettemin ontsierend en voor veel mensen daarom storend. Het goede nieuws is dat couperose goed te behandelen is met de juiste dermatologische behandeling. Op deze site kan je er meer over lezen.

Rosacea is een chronische ontstekingsziekte van de huid in het aangezicht. Rosacea kan verschillende gezichten hebben: van mild tot ernstig. Bijna altijd maakt couperose deel uit van het beeld van rosacea. In een verder gevorderd stadium kan de rode huid gepaard gaan met rode bultjes en puitsjes. Lees hieronder hoe uw dermatoloog u kan helpen bij het verminderen van de symptomen en het voorkomen van opstoten.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT IS COUPEROSE EN ROSACEA?

Couperose

Couperose wordt gekenmerkt door een blijvende diffuse roodheid in het aangezicht die niet vanzelf weggaat. Deze roodheid ontstaat door talloze verwijde kleine bloedvaatjes in het gezicht. De meest voorkomende zones zijn: neus, vooorhoofd en wangen. Hoewel ongevaarlijk wordt couperose vaak als cosmetisch storend ervaren.

Hoe couperose ontstaat is niet altijd gekend. Wel weten we dat couperose te maken heeft met het bindweefsel in de bloedvaatjes die beschadigt geraakt door ontstekingen ten gevolge van rosacea of omdat het bindweefsel genetisch niet zo sterk is. De bloedvaatjes hebben hierdoor minder elasticiteit om na het uitzetten terug in te krimpen waardoor er op langere termijn verwijde bloedvaatjes aanwezig blijven. Het zijn net deze bloedvaten die de diffuse roodheid veroorzaken of dus couperose. Al een geluk zijn er heel wat zaken die je zelf kan doen om het risico op couperose te verminderen of om de couperose te bestrijden met lasertherapie. Lees hieronder verder indien je hierover meer wil weten.

Rosacea

Rosacea is een ontstekingsziekte van de huid die gepaard gaat met de typische roodheid en in een verdergevorderd stadium kunnen er ook papels (rode bulten) en pustels (puistjes) ontstaan. Als je dit leest, vind je het waarschijnlijk ook niet verwonderlijk dat couperose vaak het gevolg is van de typische ontsteking die bij rosacea hoort.

De papels en pustels doen vaak denken aan acne, waardoor het beeld van rosacea makkelijk verward kan worden met dat van acne. Dit is ook een reden waarom men nog steeds spreekt van acne rosacea, ondanks dat deze medische term verouderd is. Beide huidaandoeningen hebben medisch gezien niets met elkaar gemeen. Waar de puistjes bij acne worden veroorzaakt door talkgophoping en ontsteking door de aanwezige bacteriën, hebben de ontstekingsreacties bij rosacea helemaal niets te maken met bacteriën of talg. Hoe het komt dat er een ontstekingsreactie in de bloedvaten bij rosacea ontstaat is nog een groot vraagteken. Een genetische factor speelt hierin ongetwijfeld een grote rol.

Rosacea komt voor in verschillende stadia en heeft hierdoor ook meerdere gezichten. Het is dan ook belangrijk om bij de behandeling rekening te houden met de ernst van de aandoening. Uw dermatoloog is het best geplaatst om de juiste behandeling op te starten. Lees hieronder meer over de behandeling en de verschillende stadia.

Verschillende stadia van Rosacea

Plots verschijnende rode huid in gezicht (flushing)

De neus en de wangen worden felrood. Meestal verdwijnt deze roodheid vanzelf. Dit verschijnsel gaat gepaard met een warm, brandend en/of prikkelend gevoel. De roodheid/rode huid (flushes) kan optreden vanaf 25 jaar. Typisch aan deze flushes is dat ze minstens 5 minuten aanhouden. In een meer gevorderd stadium kan de roodheid langdurig en zelfs permanent aanwezig zijn.

Blijvende roodheid en zichtbaar uitgezette, rode bloedvaatjes (couperose)

In dit stadium is de roodheid in het gezicht permanent aanwezig. We spreken dan van erythrose (blijvende roodheid). Geleidelijk kunnen ook kleine, uitgezette bloedvaatjes ter hoogte van de jukbeenderen en de wangen verschijnen. Dit noemen we couperose.

Ontsierende rode bultjes en puistjes (papels en pustels)

Op de rode zones in het gezicht verschijnen enkele of veel rode puistjes (soms met een wit kopje). Deze puistjes doen denken aan acne en vormen de klassieke vorm van rosacea die gemakkelijk te identificeren is. Het zijn ook deze puistjes waardoor rosacea vaak wordt benoemd als ‘acne rosacea’. In sommige gevallen treedt de aandoening meteen in dit stadium op. We noemen dit stadium het papulopustuleuze stadium.

Blijvende zwelling (oedeem)

De verdikte huid op bepaalde zones van het gezicht (neus, kin, vorhoofd) zwelt op en veroorzaakt hobbelige verdikkingen. Dit stadium (rhinophyma of verdikking van de neus) is zeldzamer maar ernstiger en wordt voornamelijk vastgesteld bij mannen vanaf 50 jaar.

Nog enkele weetjes omtrent rosacea

Iemand die lijdt aan rosacea kan enkel last hebben van voorbijgaande roodheid. Dit stadium kan levenslang aanwezig blijven zonder te evolueren naar een volgend stadium van de ziekte. Maar, het is ook mogelijk dat in het gezicht van bij het begin blijvende roodheid, uitgezette bloedvaatjes en puistjes verschijnen. Of iemand van het ene naar het andere stadium evolueert, verschilt van persoon tot persoon en valt niet te voorspellen.

Rosacea en migraine

Minstens 1 op 5 patiënten met rosacea heeft ook last van migraine.

Oculaire rosacea

Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. De oogafwijkingen die bij rosacea kunnen optreden zijn vooral ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis)

Couperose en rosacea vragen een aangepaste doktersbehandeling!

COUPEROSE BEHANDELING:

couperose behandeling: risicofactoren wegnemen

Hoe kunt u zelf opstoten proberen te vermijden? Door zoveel mogelijk volgende situaties uit de weg te gaan die de symptomen verergeren:

 • Plotse en grote temperatuursveranderingen (te warm eten of een heet bad…).
 • Eten van te gekruid of te gepeperd voedsel.
 • Blootstelling aan de zon.
 • Drinken van alcohol, zelfs in heel kleine hoeveelheden.
 • Intensieve lichamelijk inspanning of te zwaar trainen.
couperose hygiëne
Couperose cosmetica

Couperose behandeling

Ook al is couperose een vervelende en ontsierende aandoening die niet vanzelf weggaat, uw dermatoloog kan zich beroepen op een aantal behandelingswijzen die u kunnen helpen om de roodheid te verminderen.

De laatste jaren is de laserbehandeling niet meer weg te slaan als dé behandeling voor couperose. De nieuwste technieken laten toe om heel mooie resultaten te behalen, waardoor het leven zonder een uitgesproken rode huid opnieuw dragelijker wordt.

Uiteraard, zoals u hiernaast leest, zijn er ook heel wat zaken die u zelf kan doen om de risico’s zoveel mogelijk weg te nemen.

Tot slot bespreken we hier nog kort de cosmetische handelingen die u zelf kan stellen. Let wel op dat een cosmetische handeling nooit een permanente oplossing kan bieden en in sommige gevallen zelfs de couperose kan verergeren. Vergeet dus ook niet uw dermatoloog om advies te vragen.

Laserbehandeling:

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de roodheid heeft dr Mestdagh verschillende lasertechnieken ter beschikking om u te helpen in de strijd tegen couperose. Deze laserbehandelingen zijn niet-invasieve (zonder snijden) technieken met consistente resultaten zonder ongewenste neveneffecten. Zowel de verwijdde bloedvaatjes als de roodheid (erytheem) kunnen efficiënt behandeld worden met deze lasertherapie. Dr mestdagh is specialist in laserbehandeling en hierdoor ook perfect geplaatst om afhankelijk van de symptomen de juiste laserbehandeling op te starten.

Hoeveel laserbehandelingen u nodig zal hebben is moeilijk te bepalen zonder een grondig onderzoek. Afhankelijk van het soort lasertherapie voor uw couperose, zal u tijdens de behandelingen een lichte warmteprik voelen, met een onmiddelijke afkoeling nadien of een zachte verwarmende laserstraal die over en weer op uw huid beweegt. De laser behandeling wordt over het algemeen goed verdragen.

Hygiënische en cosmetische maatregelen:

U kan zelf hygiënische en cosmetische maatregelen toepassen die zijn aangepast aan uw couperose. Couperose is een gevoelige huid die dan ook met zachtheid behandeld dient te worden .

 • Reinig uw gezicht met de vingers, met een zacht reinigingsproduct en lauw water.
 • Dep uw huid droog met een katoenen doekje, wrijf niet.
 • Hydrateer uw huid met vloeibare crèmes: vermijd vette, te dekkende crèmes.
 • Vermijd cosmetische producten die de huid te veel irriteren, zoals producten met alcohol, fruitzuren,…
 • U gebruikt best ook geen peelings, die zouden uw huid alleen maar irriteren en roodheid in de hand werken.
 • Breng bij blootstelling aan de zon regelmatig een zonnebeschermende crème met een vloeibare textuur aan, met factor 30 of hoger.

Eventueel kan u de juiste cosmetica gebruiken om uw rode huid te camoufleren. Let hierbij wel op dat u een aangepaste keuze maakt. Laat u hierbij adviseren zodat u uw huid in alle zachtheid kan verzorgen. Sommige fond de teints zijn special ontworpen om roodheid te verbergen. Met een los poeder of een stick met groene pigmenten (kleurstoffen) kunt u de rode huid wegwerken en op een natuurlijke manier de huidsymptomen van couperose camoufleren zonder dat u het risico loopt uw couperose te verergeren. Let op: cosmetische behandelingen kunnen nooit een medische behandeling vervangen.

ROSACEA BEHANDELING:

Rosacea behandelen kan!

Rosacea is, net als elke andere ziekte die een zichtbaar effect heeft op het uiterlijk, hinderlijk of zelfs génant en kan een sterke impact hebben op het sociale, professionele en persoonlijke leven.

Soms wordt de roodheid die bij rosacea optreedt verward met roodheid als gevolg van alcoholmisbruik of verlegenheid. Hoewel de aandoening hier niets mee te maken heeft!

Reden te meer om niet te berusten in uw toestand en er over te praten met uw deramtoloog!

Rozex

rozex behandeling rosacea

Rozex is de meest bekende gel met het actieve bestanddeel metronidazole. Dit is een antibioticum dat twee keer per dag aangebracht dient te worden als een dunne film op de huid met rosacea om de symptomen te onderdukken. De behandeling is langdurig en duurt gemiddeld 2 tot 4 maanden. Soms dient de gel langer te worden geappliceerd. De gel voelt verkoelend aan. Na het aanbrengen kan cosmetica gebruikt worden.

Uiteraard zijn er ook andere “merken” die crèmes of gel aanbieden met het actief bestanddeel metronidazole. Vraag gerust raad bij uw dermatoloog om samen te kijken wat het beste voor u is.

Rosacea behandeling

Enkel een dermatoloog kan een nauwkeurige diagnose stellen en een behandeling instellen die is aangepast aan de ernst van de rosacea met als doel de symptomen te verminderen en opstoten zoveel mogelijk te voorkomen.

Medicinale behandeling

Aangezien rosacea een ontstekingsziekte is, zal de behandeling voor een belangrijk stuk medicinaal zijn. Hierbij wordt elk stadium van de rosacea op een andere manier behandeld. De behandeling bestaat uit het voorschrijven van lokaal aan te brengen producten (emulsie, crème of gel) of geneesmiddelen die oraal (via de mond) moeten worden ingenomen.

De uitwendige behandeling (behandeling met gel of crème) bestaat vaak uit het aanbrengen van metronidazole. Metronidazole is de naam van het actief bestanddeel. Er zijn heel wat verschillende ‘merken’ op de markt met dit actief bestanddeel, maar de meesten kennen deze crème bij de naam van Rozex. Rozex met het actieve bestanddeel metronidazole is een antibioticum. De crème of gel wordt gemiddeld genomen gedurende 3 tot 4 maanden twee keer per dag aangebracht.

De inwendige behandeling (orale geneesmiddelen) omvat eveneens de toediening van antibiotica. Deze behandeling kan samen met de toediening van metronidazole (bv Rozex) worden toegepast om een optimaal resultaat te verkrijgen. Ook deze behandeling dient enkele maanden te worden voortgezet.

Laser behandeling:

Aangezien couperose vaak een gevolg is van rosacea en de rode huid een zeer typerend symptoom is voor rosacea, zal het u niet verwonderen dat ook patiënten met rosacea in aanmerking komen voor een laser behandeling. Ook hier: volg het advies dat uw dermatoloog het best geplaatst is om de juiste laser behandeling op te starten.

Dermatoloog Dr Mestdagh, specialist in laserbehandeling, helpt u graag bij de juiste diagnose en aangepaste behandeling!

Dezelfde hygienische maatregelen en cosmetische camouflagetechnieken zoals bij couperose kunnen bij rosacea toegepast worden. U kan gerust de tips bij couperose lezen en toepassen, ook indien u een rosacea patient bent. Veel success!

Dermatoloog Dr Mestdagh: uw couperose en rosacea specialist

couperose behandeling en rosacea behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Uw dermatoloog Dr Mestdagh werkt met de nieuwste technieken om u bij te staan in uw strijd tegen couperose en rosacea. Ze heeft verschillende laserbehandelingen ter beschikking om u het beste resultaat te kunnen bieden. Voortdurende bijscholing dragen bij tot een optimale kennis waardoor u niet meer heeft te berusten in uw toestand.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94