Acne behandeling: opstoten controleren

Acne kan de kop opsteken in de puberteit. Een periode die heel wat veranderingen met zich meebrengt, zowel emotioneel als lichamelijk. Ook een verhoogde hormonenproductie hoort hierbij en deze kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met puistjes en pukkels. Dit is volkomen normaal, ook al is het helemaal niet plezierig. Op deze site willen we je informeren over acne en de behandelingen die er bestaan, zodat de kans kleiner wordt dat de acne opnieuw de kop opsteekt!

Hoewel tegenwoordig acne littekens minder voorkomen omwille van de goede acne behandelingen, kan het zijn dat bij jou littekens zijn overgebleven na een ernstige acne opstoot. Via recente behandelingen zoals microneedling (nieuwe methode die dermobrasion vervangt) en peeling kunnen uw littekens grondig worden aangepakt.  Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen!

Acne behandeling: neem contact op

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94
Mail ons!

WAT IS ACNE?

Acne is een aandoening van de talgklierfollikel. Deze follikels zijn op bepaalde plaatsen in ons lichaam meer aanwezig dan op andere plaatsen, waardoor acne op deze typische plaatsen zal ontstaan: gezicht, bovenrug, schouders, borst. Een talgklierfollikel is een heel klein orgaantje in de vorm van een “zakje”, dat uitmondt aan het huidoppervlak. Het bevat de talgklieren, die instaan voor de productie van talg (ook sebum of huidsmeer genoemd). Normaliter zal de talg afgevoerd worden naar de huid via een verbinding tussen huid en follikel. Als dit proces niet goed loopt doordat er bv teveel talg geproduceerd wordt, of de afvoerbuis verstopt geraakt ontstaan er open mee-eters , de zogenaamde zwarte puntjes of open comedonen. Het is ook mogelijk dat er onder de huid witte bolletjes ontstaan: gesloten mee-eters of gesloten comedonen. Soms veroorzaken bacteriën een ontstekingsreactie in de open comedonen wat dan kan leiden tot een puistje.  

De verschillende stadia op een rijtje

  • Comedonen of Mee-eters

    Het meest typisch aan het klinisch beeld van acne zijn de zogenaamde comedonen of mee-eters. Bij comedonen is er in principe geen sprake van ontsteking en dus roodheid. Er zijn verschillende typen comedonen te onderscheiden.

    • open comedonen (‘blackheads’): deze zijn grijs of zwart van kleur. De donkere kleur is geen vuil, maar een pigment dat het lichaam zelf aanmaakt.
    • gesloten comedonen (‘whiteheads’): bij deze comedonen hoopt de talg zich op omwille van het feit dat de afvoer is afgesloten. De opgehoopte talg wordt dan zichtbaar als witte ‘kopjes’ of puistjes.Comedonen vertonen in principe geen ontsteking
  • Pustels (puistjes):

    Pustels of puistjes, zijn gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Door deze ontsteking wordt zowel het puistje als de directe huid eromheen rood. We spreken dan van erytheem of roodheid.

  • Infiltraten:

    Soms ontstaan rode ontstoken bulten met uitgebreide roodheid en pijn. Dit zijn infiltraten die soms spontaan kunnen ontstaan, maar meestal worden veroorzaakt door het ‘leegknijpen’ van een puistje. Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze scheuren, waardoor de inhoud in de omgevende huid terechtkomt. Dit kan leiden tot een flinke pijnlijke ontsteking van de huid.

Soorten Acne

Comedonenacne

Deze vorm van acne wordt gekenmerkt door witte en zwarte puntjes (de zogenaamde mee-eters)

Milde inflammatoire acne of acne vulgaris

Acne vulgaris is de vorm die we het beste kennen. De puistjes zijn licht ontstoken.

Matig inflammatoire acne

Deze vorm van acne herken je aan de roodheid van de ontstoken puistjes op de huid.

Ernstig nodulaire acne

Deze ernstige vorm vorm van acne kan leiden tot littekenvorming en vraagt zeker een tijdige doktersbehandeling.

Acne termen uitgelegd

Acne vulgaris

Acne vulgaris staat voor de acne vorm die door iedereen het best gekend is. Het gaat om de lichte inflammatoire vorm van acne, gekenmerkt door puistje die licht ontstoken zijn.

Acne conglobata

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne, die vooral opvalt door de heftige ontstekingen van de talgklieren. Hierdoor ontstaan dikke rode bobbels (infiltraten), die pijnlijk kunnen zijn. Deze vorm van acne zien we meestal op de rug ontstaan en komt meestal bij mannen voor.

Propionibacterium acnes

Deze Propionibacterium acnes is de bacterie die zich in de talgklieren bevindt en die de ontstekingsreacties bij acne veroorzaakt.

(Acne) Rosacea

Rosacea (couperose) wordt vaak ook Acne Rosocea genoemd, omdat de verschijnselen (de rode papels en pustels) sterk doen denken aan acne. Desondanks heeft rosacea niets te maken met acne.

Rosacea: lees hier meer

Baby Acne

Baby acne of acne infantum is acne die voorkomt bij pasgeboren baby’s. Deze acne is zeer onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf. De oorzaak van deze vorm van acne is (net zoals bij pubers) hormonaal. Let op: niet elke huiduitslag in het gezicht van de baby is acne. Het kan ook steeds op iets anders wijzen. Raadpleeg daarom tijdig een arts!

Elke vorm van Acne vraagt een aangepaste doktersbehandeling!

ACNE BEHANDELING:

Acne opstoten controleren

Acne is een chronische behandeling en vraagt daarom ook een langdurige inzet. Afhankelijk van het type acne en de ernst ervan zullen verschillende behandelingen worden opgestart. Uw dermatoloog is het best geplaatst om de juiste behandeling op te starten en op te volgen.

Acne behandelen vraagt een beetje geduld en ook een portie doorzettingsvermogen. Verwacht niet meteen resultaat! Het is belangrijk in te prenten dat  er in de eerste weken van behandeling huidirritatie kan optreden. Dit is normaal en gaat over! Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na 1 of 2 weken. Realitisch is er verbetering na 4 weken. Na 8 weken is er al een duidelijk verschil en na 3 tot 6 maanden mag u een optimaal resultaat verwachten. Niet opgeven is dus de boodschap!

Welke behandeling kan jij nu het beste opstarten? Er bestaat niet één behandeling voor iedereen. Een goede behandeling is er één afgestemd op maat van de patiënt. Uw dermatoloog contacteren is dus een juiste eerste stap!

Acne littekens verwijderen

In de loop van de afgelopen jaren zijn er verschillende technieken ontwikkeld om acnelittekens te behandelen. De keuze van de behandelstrategie is natuurlijk sterk afhankelijk van het type acnelitteken en van het huidtype. Uw dermatoloog adviseert u met de nodige kennis omtrent welke behandeling het best bij u past. De technieken die in onze praktijk gehanteerd worden behoren tot de nieuwste en leveren zeer goede resultaten:

Microneedling:

Een zeer goed gekende techniek om littekens te verwijderen is de zogenaamde dermobrasion waarbij de opperhuid als het ware wordt afgeschaafd. Om de huid af te schaven wordt een snel ronddraaiende borstel met staaldraad of een snel ronddraaiende schijf met diamantkorrels gebruikt. Hoewel dermabrasion lange tijd ook in deze praktijk gebruikt werd, zijn we recentelijk overgestapt op een meer moderne techniek waarmee we de meest optimale resultaten kunnen bereiken, nl microneedling. Microneedling is een zeer geavanceerde techniek om littekens te verwijderen. Micro-needling is een behandelingsprocedure waarbij de huid op een uiterst zachte en gecontroleerde wijze, doelgericht en met vooraf bepaalde diepte, wordt geperforeerd met zeer fijne naaldjes. Hierdoor zal de huid gestimuleerd worden groeifactoren vrij te maken. Zodoende wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Hierdoor wordt de huid sterker, weerbaarder, egaler van kleur en dikker en zullen de littekens merkbaar verbeteren. De voordelen van microneedling zijn talrijk: roodheid na de behandeling verdwijnt zeer snel, geen of weinig bijwerkingen, goede en langdurende resultaten.

Microneedling is een nieuwe dermatologische techniek met heel wat toepassingen en voordelen. Wil je er meer over weten? Surf dan naar onze aparte pagina over microneedling.
Microneedling: lees hier meer

Peeling:

 Peeling of Gylcolzuurpeeling is vaak de aanbevolen behandeling bij acne gekenmerkt door de aanwezigheid van talrijke comedonen (mee-eters). Vooraleer deze peelings kunnen worden verricht, dient de huid daartoe te worden voorbereid. Een drietal weken na de opstart van deze voorbereidende fase, kan de glycolzuurpeeling gestart worden. Het aantal peelings is afhankelijk van de indicatie en de toestand van de huid, maar doorgaans gaat het om een viertal of zestal peelings die wekelijks verricht worden.  Vanaf de derde peeling kan meestal worden overgegaan tot een professionele, mechanische verwijdering van de onzuiverheden van de huid.

De keuze van het soort glycolzuur is van uiterst belang in verband met de mate waarin deze verdragen wordt. Daarom dat in onze praktijk enkel gewerkt wordt met de zogenaamde ‘lunch-peeling”  Dit zijn gedeeltelijk gebufferde glycolzuren die de kans op irritatie minimaliseren. Zij vormen dus geen hinder voor uw sociaal en professioneel leven.

Peeling: lees hier meer

Acne: wat kan je zelf doen

  • Volg strikt je behandeling: acne is een chronische aandoening en vraagt dus ook een strikte opvolging van de behandeling om niet te hervallen.
  • Gezicht wassen: 1 of 2 keer per dag het gezicht wassen is voldoende
  • Juiste reinigingsproduct: Vraag aan uw dermatoloog welk reinigingsproduct geschikt is. Sommige producten doen meer kwaad dan goed.
  • Dep de huid droog: teveel schuren of wrijven kan de acneletsels verergeren.

Acne: wat mag je niet doen

  • Puistje uitknijpen:Hierdoor kan je een onsteking doen ontstaan of een bestaande ontsteking verergeren.
  • Te veel zeep of verkeerde zeep gebruiken: De verkeerde zeep gebruiken kan meer kwaad dan goed doen. Er bestaan aangepaste producten die de behandeling van uw acne goed ondersteunen. Vraag zeker raad aan uw dermatoloog, want zij is het best geplaatst om een juist en aangepast advies te geven.
  • Krabben of wrijven: Door te krabben of te hard te wrijven kunnen er wondjes ontstaan ter hoogte van de puistjes. Hierdoor vergroot je de kans op de vorming van littekens.
  • Tandpasta op de puistjes doen: Aangezien er in tandpasta zeep zit, en zeep juist acne kan verergeren, is het geen geode zaak dit fabeltje te volgen.

Acne: wat doe je best wel en wat niet?

couperose behandeling en rosacea behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Er bestaan heel wat misverstanden rond acne. Rechts kan u lezen over de verschillende mythes, maar ook over de waarheden

Rond de verzorging van acne kan je heel wat zelf doen. Jammer genoeg zijn er ook zaken die je verkeerd kan doen. Lees hier links alles over wat je best wel en wat je best niet doet.

Waarheden rond acne

  • Door stress kan mijn acne verergeren:JUIST, Door een verhoogde adrenaline productie kan een opstoot van acne volgen.
  • Net voor ik ga menstrueren, heb ik meer puistjes:JUIST,Door een toename van de adrogene hormonen kan je acne toenemen tijdens de menstruatie.
  • Roken verhoogt de kans op acne: JUIST, Recente studies hebben dit bewezen.
  • Suiker kan acne veroorzaken JUIST, hoewel wetenschappers er nog niet helemaal uit zijn, wijzen heel wat recente onderzoeken in de richting van suiker als een beïnvloedende factor.

Mythes rond acne

      • Van chocolade of frieten krijg je acne:FOUT, voeding is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor acne (met uitzondering van suiker)
      • Acne is besmettelijk:FOUT,acne is geen infectieziekte en kan dus niet wordern overgedragen.
      • Ik heb lang haar en daardoor krijg ik acne: FOUT, acne wordt van binnenuit veroorzaakt en niet door je haar.
      • Met puistjes moet je veel in de zon lopen: FOUT, je huid droogt eerst iets meer uit, maar dan volgt een opflakkering van acne.
      • Door te zweten krijg je meer puistjes: FOUT, zweten verhoogt de talgproductie niet en dus ook niet de kans op puistjes
      • Acne hebben wijst op een allergie: FOUT, acne is geen allergische reactie.

Dermatoloog Dr Mestdagh: uw acne specialist

couperose behandeling en rosacea behandeling: dermatoloog dr mestdagh

Uw dermatoloog Dr Mestdagh is het best geplaatst om samen met u op zoek te gaan naar de beste oplossing om uw acne onder controle te krijgen en om littekenvorming te voorkomen. Mocht het toch zo zijn dat er littekens aanwezig zijn, ook dan kan u bij Dr Mestdagh terecht. Door haar up-to-date kennis van de meest nieuwe technieken om littekens te verwijderen, nl microneedling, bent u bij haar in juiste handen.

Dr. Mestdagh
H. Hartlaan 11
9160 Lokeren
09 348 80 94